אהרון הורביץ
✦ נביא מהפריפריה - מאבקו של ירמיהו באליטות וראשי השלטון
כשירמיהו הנביא הגיע מענתות לירושלים הוא פגש עיר גדולה ומפוארת אך רקובה מבפנים. שקועים בחיי תפנוקים והוללות המלך ופקידי השלטון ביהודה דרדרו את הממלכה לשפל מוסרי ורוחני וסיכנו את ביטחונה. בעזרת ממצאים ארכאולוגיים חדשים מעיר דוד נציץ לתוך בתיהם של בני האליטה שחיו בירושלים באותם ימים ונעקוב אחר המאבק העיקש שניהל נגדם ירמיהו בניסיון למנוע את נפילת העיר לידי הכובש הבבלי המתקרב.
ד"ר ראובן גפני
✦ זיכרון, ספרות והנצחה - בית הכנסת תפארת ישראל, מאה השנים הראשונות
מאז ייסודו במאה ה-19, הוקדשו לדמותו ולספורו של בית הכנסת תפארת ישראל, ברובע היהודי, תיאורים ספרותיים רבים, מגוונים ולעתים אפילו מפתיעים. אלו מלווים בתיאוריהם את ייסודו של בית הכנסת, את תפקודו כמרכז קהילתי-חסידי, ולבסוף גם את חורבנו במלחמת העצמאות. לצד הכתיבה על אודות בית הכנסת, במהלך השנים נעשו גם מספר ניסיונות להנציח אותו ואת סיפורו בצורה ממשית בעיר החדשה, בשמותיהם ובדמותם של מגוון מוסדות תפילה ולימוד ברחבי העיר.
ד"ר אסף מילס
✦ מה לסמבוסקי ולבית קברות – סיפור של בית הקברות היהודי בהר ציון.
במשך דורות נקברו יהודי ירושלים בהר הזיתים. אך עניי ירושלים והגלמודים, שלא היה בידיהם ממון, נקברו במאות השנים האחרונות בבית הקברות סמבוסקי שבמורדות הר ציון. נספר את סיפורו של מקום זה, שהוא חלק מסיפורה של ירושלים– המאמץ לעלות לעיר הקודש, המגפות והעוני, הפגיעה וההזנחה של בית העלמין והמאמצים לשיקומו בשנים האחרונות.
הרב ד"ר בני לאו
✦ "לכל עיר יש רגע הולדת״ - הולדת ירושלים של מעלה
רגע הולדתה של ירושלים הבירה מעורר גם טלטלה גדולה סביב המתח בין מלכות שמים ומלכות ארץ. דוד המלך נדרש למצוא את האיזון שבין שמים לארץ ולשרטט לכל הדורות שאחריו את תבנית החיבור של ירושלים - שהיא תמיד שנים.
הרב בני קלמנזון
✦ פרספקטיבות מגוונות בחז"ל על חורבן בית שני ועל מרד הקנאים
רבי עקיבא המזוהה כלאומי אקטיבי, התומך במרד בר כוכבא, מפתיע את חבריו כאשר הוא משלים עם חורבן הבית השני ואף מרוצה מסיום נוכחותו! בהמשך נזהה מחלוקת עקרונית בין אמורא ארץ ישראלי לאמורא בבלי, ביחס לסיבות החורבן.
ד"ר שמואל בהט
✦ 'אמרתי אעלה בתמר': האמנם התנכרו יהודי ירושלים לעולי תימן? עובדות, זיכרונות והיסטוריה
ההרצאה תבחן מדוע עלו יהודים מתימן לירושלים בשנים תרמ"א-תרמ"ב (1881-2), האם הייתה זו עלייה ציונית, האומנם התנכרו יהודי ירושלים לעולים, מי תרם להקמת כפר השילוח ומה נותר ממנו היום.
ד"ר טובה דיקשטיין
✦ סיפורים, מאכלים ומתכונים מחייו ומשולחנו של המלך דוד
מה אכל דוד המלך? מפתיע אבל אנחנו יכולים לשחזר חלק מן המאכלים שעלו על שולחנו ואפילו לתת להם מתכונים. דפדוף בין דפי התנ"ך מגלה לנו מאכלים רבים המלווים את גלגולי חייו. החל מן הקלי שאותו קיבל מאביגיל ומידידיו בעבר הירדן, הריפות שהצילו את חייו כשנמלט מבנו אבשלום, והלביבות הגורליות שהכינה בתו תמר לאחיה אמנון. בהרצאה נשמע על המאכלים, ההקשרים הסיפוריים והסמליים הקשורים בהם ואפילו נקבל מתכונים.
ניצן שלום
✦ בין זיכרון למציאות - חידושים בהבנת חורבן העיר בידי הבבלים
חורבן ירושלים בידי הבבלים בסוף ימי בית ראשון הוא אירוע גורלי בתולדות ממלכת יהודה והעם היהודי. בשנים האחרונות גברה ההבנה לגבי המורכבות של אירועי חורבן והשכבות הארכיאולוגיות שהם יוצרים, ולצד זאת נכנסו לארכיאולוגיה שיטות מדעיות שמאפשרות לשאול שאלות חדשות בניתוח שכבות חורבן. בהרצאה זו אציג מחקר שבוחן מחדש את השכבות שנותרו מאירועי החורבן הבבלי ומציע שחזור מפורט יותר של אופי החורבן בחלקי העיר השונים, הגורמים השונים שהשפיעו על העדויות הארכיאולוגיות שנותרו והשלכות האירוע על החיים בעיר.
תרצה רבינוביץ
✦ מנוחה נכונה- גילויים מפתיעים בבית הקברות בהר המנוחות
נספר על נסיבות יסודו של בית הקברות הצעיר ביותר והגדול ביותר בירושלים , על חלקת הפנתיאון וחלקת הפרופסורים, על דמויות מופלאות מרחוק ומקרוב שמצאו בו מנוחה נכונה ועל נשיא אחד, איש העם, שבחר להיקבר בקרב עמו ולא בחלקת גדולי האומה.
שרה ברנע
✦ "לכל איש יש שם"? - סיפור 'המצבות האילמות' של חללי פעולות האיבה הקבורים בהר הזיתים
בהר הזיתים קבורים בני ירושלים וסביבותיה 'נפגעי פעולות האיבה' שנהרגו ונרצחו לפני קום המדינה. בימי השלטון הירדני בהר (1948- 1967) נהרסו מצבותיהם. שנים רבות המצבות נותרו עלומות ואילמות למרות שהיה ידוע מי קבור מתחתן . בשנים האחרונות ביוזמת עיר דוד הונחו מצבות עם שם הנופל על קברם של החללים . בהרצאה נחשוף מעט מהסיפורים שנותרו שנים רבות במעמקי הקבר, וננסה לברר מדוע נשכחו אותן מצבות.
תמר הירדני
✦ דברים שלא ידעתם על שער יפו
הרצאה מלאה בחידושים וגילויים על שער יפו, שהוא אמנם אחד האתרים הכי מתויירים בירושלים, ובכל זאת רבים לא יודעים מהו המשולש המוזר החרוט עליו, מהו הפסוק המשובש המשובץ בו, למי באמת פרצו את קטע החומה שלידו, האמנם מי שקבור לידו אלה שני מהנדסי החומה ועוד.
ד"ר רינה אבנר
✦ פנטזיות ורכילות בצל החומה השלישית
בהרצאה אתן את הרקע ההיסטורי וסקירה כללית של הממצא הארכיאולוגי לשחזור תוואי "החומה השלישית", תוך דגש על הממצא מהחפירות שערכתי במגרש הרוסים, תחת הקמפוס החדש של האקדמיה לאומנות "בצלאל".
ד"ר יהושבע סמט שיינברג
✦ שָׂמַחְתִּי בַּקּוֹרְאִים לִי: הַמְשׁוֹרֵר הַיְרוּשַׁלְמִי
על שני משוררים ומשוררת ירושלמיים.
ד"ר חגי משגב
✦ איך מפענחים ואיך לא מפענחים כתובות עתיקות
קריאת כתובות היא גם מלאכה וגם מדע. נראה מספר דוגמאות לקשיים שיש בפענוח כתובות עתיקות, הצלחות וכשלונות, ונשמע סיפורים מפורסמים יותר ומפורסמים פחות.
פרופסור יהושע ברמן
✦ מתפללים לבניין ירושלים: המחלוקת האידיאולגית שבין תהלים לאיכה
תפילות לבניין ירושלים נמצאות. במזמור ע"ד, מזמור ע"ח ובאיכה פרק ה'. שלוש התפילות מכילות מספר רב של מוטיבים ומונחים משותפים. אבל יש תהום אידיאולוגית שמפרידה בין התפילות בתהילים לתפילה באיכה. הרצאה זו ממחישה כי הפער משקף את הוויכוחים בין הנביא לבין יריביו בספר ירמיהו.
פרופסור אליעזר ויצטום
✦ הוזים חולמים ומשיחים בירושלים: הפנטזיה והמציאות
הנושא המרכזי בהרצאה זו הוא ירושלים. מעטות הערים ברחבי העולם שכבשו את דמיונם ועוררו את רגשותיהם של חוקרי דתות, ארכיאולוגים, סופרים, משוררים, ציירים, מדינאים, פוליטיקאים ואנשים רגילים מהיישוב כפי שעשתה העיר הזו. מרבית המקומות הקדושים בעולם מקודשים לדת אחת בלבד, ואילו היא מקודשת לשלוש הדתות המונותיאיסטיות: יהדות, נצרות ואסלאם. לכל אחת מהן נרטיב שונה שמסביר למאמיניה את קדושת העיר. ההרצאה מתארת במיוחד את התופעה של מבקרים שהגיעו לירושלים מכל קצות תבל והפגינו מגוון התנהגויות מוזרות, שהמשותף להן הוא הקשר לייחודה של העיר.
ד"ר מרדכי קידר
✦ זיופי קרטוגרפיה ושקרי היסטוריוגרפיה במאבק על ירושלים
המאבק על ירושלים בין מוסלמים הוליד מסה אדירה של זיופים ובדיות מאז המאה השביעית. המאבק בין יהודים ומוסלמים החל עם תחילת העליה המסיבית של יהודים לארץ ישראל בתחילת המאה העשרים, וככל שהתגבר החשש בקרב הערבים והמוסלמים מהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל כך התגבר המאבק ביהודים ובזכויותיהם בירושלים. מאז שחרור מזרח העיר במלחמת ששת הימים התגבר המאבק מאוד. לאורך כל שנות המאבק נקטו המוסלמים שיטות זיוף בציור מפות והמצאת שקרים בסיפורי ההיסטוריה. חלק מזיופים ושקרים אלו יוצגו בהרצאה.
בשעה 16:00, במקביל להרצאתו של פרופסור ויצטום, יתקיים סיור לבחירה בהדרכת מדריכי עיר דוד:
ד"ר אסף מילס
✦ בשביל ירושלים - בעקבות הכיסופים לירושלים לאורך הדורות
סיור בין הר הצופים לקדרון לאורך שביל ירושלים ואל מול שער הרחמים. הסיור פוסע בעקבות הגעגוע לירושלים לאורך הדורות ומתחיל בתצפיות מצפון לעיר העתיקה אל המדבר ואל העיר, עובר בפרויקט סינון העפר בעמק צורים בו נרחיב על ממצאים יוצאי דופן שנתגלו במקום בשנים האחרונות, וממשיך עם שביל ירושלים עד למצבות האבן המפוארות מימי הבית השני הניצבות למרגלות יד אבשלום.
ד"ר שמואל בהט
✦ איכה ישבה בדד - ירושלים בימי חורבן הבית הראשון
בשנים האחרונות נחשפו בעיר דוד מספר אתרים שבהם התגלו עדויות לנפילתה של ירושלים בידי הבבלים בשנת 586 לפנה"ס. חפירות חדשות אלו הביאו את החוקרים להבנות חדשות לגבי חורבן ירושלים והגליית תושביה. הסיור יבקר בחפירות פעילות אלו ויחזיר אותנו אל ימיה האחרונים של ירושלים בימי הבית הראשון.
טליה כהן
✦ בעקבות עולי הרגל – מבריכת השילוח לגן הארכאולוגי (דוידסון)
אלפי אנשים מאלפי ערים מגיעים בכל חג אל בית המקדש כאל מקלט משותף, אל נמל מוגן מפני סערות החיים. כך מתאר פילון האלכסנדרוני את העליה לרגל בסוף ימי בית שני. נסייר בחפירות החדשות של דרך עולי הרגל, נראה את הפאר של הרחוב שעליו עלו עולי הרגלים מברכת השילוח להר הבית ונכיר את הממצאים השונים שנחשפו בחפירה. נמשיך לתעלת המסתור שבה התחבאו אחרוני המורדים ונראה את יסודותיו המרשימים של הכותל המערבי ,מהם נטפס ונצא אל הרחוב המפואר שעבר למרגלות הר הבית לפני אלפי שנים.
רבקה גלבר
✦ מפאר לאפר – ממרכז המבקרים בעיר דוד לברכת השילוח
ירושלים של סוף ימי הבית השני נודעה כעיר מפוארת בקנה מידה בין לאומי. כעת, בעקבות החפירות החדשות, אתם מוזמנים להלך בה, לחוש אותה ולהתרגש בין סמטאותיה. בסיור נפגוש את ירושלים של ימי הבית השני בפארה ועצמתה, אך גם את נפילתה של העיר . נסייר בחפירות החדשות בדרך עולי הרגל, נראה את הפאר אך גם את האפר שכיסה את הרחוב לאחר החורבן. נציץ אל תעלת הניקוז בה התחבאו אחרוני המורדים ונסיים בברכת השילוח המפוארת. בואו להתרגש מקסמה והודה של ירושלים הקדומה, המתחדשת לנגד עינינו.
ישראל הראל
✦ בעקבות לוחמי החטיבה הירושלמית
סיור בין ארמון הנציב למתחם התחנה רבים מכירים את סיפורם של הצנחנים במלחמת ששת הימים. אולם החטיבה הראשונה שנכנסה ללחימה בירושלים, ושלחמה בכל דרום העיר, הייתה חטיבת החי"ר הירושלמית. בסיור המתחיל בטיילת ארמון הנציב נעקוב אחר חלק מקרבות החטיבה הירושלמית, נספר את סיפורה של החטיבה ונבין את חלקה באיחודה של ירושלים במלחמת ששת הימים.
אורן ספיר
✦ גיא בן הינום – עבר הווה עתיד
מרחב גיא בן הינום עובר בשנים האחרונות שינויים גדולים מבחינה תיירותית: אירועים לתיירות חוץ ופנים, מרחבי דשא, מופעי סינמטק, חווה חקלאית קדומה וגשר תיירותי. בסיור המתחיל ממתחם התחנה נרד אל גיא בן הינום ונכיר את סיפור המקום מימי קדם ועד ימינו, נבקר בחווה החקלאית החדשה ונכיר צמחים שונים ומלאכות קדומות. נמשיך בהליכה בגיא בן הינום דרך החקל דמא עד לנחל הקדרון ונסיים בברכת השילוח.
דורון פוקסמן
✦ שני הרים ובית
סיור מותאם לימי בין המיצרים בהר שמחוץ לחומות (הר הזיתים) עם מבט על ההר שבתוך החומות (הר הבית). על הקשר שבין ההרים בתקופת המקדש ולאחריה. על עולי הרגלים בתקופות השונות, המסורות בהר הזיתים ומשמעותן.
דוד רודמן
✦ מים לירושלים
עם התרחבותה של ירושלים בימי הבית השני נוצר צורך במקורות מים נוספים לירושלים. לשם כך נבנו אמות המים בשיטות טכנולוגיות מרשימות. בסיור נבקר במרחב תיירותי חדש בשכונת ארנונה בו התגלו לאחרונה שרידי האמות לירושלים ונמשיך למנהרת ארמון הנציב שהייתה חלק מאמת המים התחתונה לירושלים
רעות אוחיון
✦ תלוי בין שני הרים – מהר ציון לחוה בגיא דרך הגשר התלוי
במורדות הר ציון שהיוו את הגבול של ירושלים לאורך תקופות רבות מסתתרים להם כמה אתרים יחודיים שצומחים על הגבול. נתחיל בחפירות ארכיאולוגיות שחשפו את חומות ירושלים ממספר תקופות. נבקר בסמבוסקי -בית העלמין של עניי ירושלים במאות השנים האחרונות. נחצה את גיא בן הינום על גבי גשר תלוי חדש ונראה מערות קבורה מימי בית ראשון ושני. נסיים בחוה חקלאית קדומה בגיא בן הינום.
מופעל על ידי טיקצ'אק - למכור כרטיסים זה קל
חברת טיקצ'אק אינה אחראית על המכירה ועל התוכן באתר.
החברה מספקת מערכת מתקדמת למכירת כרטיסים אונליין עבור המפיק.
טיקצ'אק - מערכת למכירת כרטיסים אונליין
תנאי שימושמדיניות פרטיות